V Iowě se staví česká továrna na pneumatiky

Američtí farmáři věří výrobkům vyrobeným doma v Americe. Česká gumárenská společnost proto investuje necelých 44 miliónů dolarů do továrny v americké Iowě, kde se budou vyrábět zemědělské pneumatiky. V úterý proto podepsali zástupci firmy investiční smlouvy se zástupci zmíněného státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká gumárenská společnost chce v Iowě vyrábět pneumatiky pro zemědělské využití.

Česká gumárenská společnost chce v Iowě vyrábět pneumatiky pro zemědělské využití. | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„Vítáme Českou gumárenskou a její zaměstnance,“ prohlásil guvernér státu Iowa Chet Culver na farmářské výstavě u města Boone. Mluvil o historickém partnerství, které přinese užitek českému podniku, jeho akcionářům a samozřejmě také státu Iowa. Továrna na pneumatiky se začne stavět v městečku Charles City a zaměstná nejdřív 140 až 160 lidí, později možná ještě o stovku víc.

„Pro město naší velikosti je to významné,“ řekl Českému rozhlasu starosta Charles City James Erb, který má mimochodem české předky, ostatně jako mnoho dalších občanů z Iowy. I relativně malá továrna znamená tvorbu dalších pracovních míst, která s její výrobou souvisejí nepřímo.

Také guvernér Iowy Chet Cutler potvrdil, že je každá nová pracovní příležitost velmi důležitá:

„Pomáhá splácet hypotéku, pomůže koupit auto, a to samozřejmě vede k větší prosperitě jiných podniků v daném městě nebo regionu.“

Minimalizace nákladů

Je zřejmé, že zástupci místních úřadů investici desítek miliónů dolarů vítají. Otázkou zůstává, zda by ale pro českého výrobce nebylo jednodušší vyrábět pneumatiky doma a do Ameriky je dovážet. Podle předsedy představenstva České gumárenské společnosti Tomáše Němce se společnosti jedná zejména o minimalizaci transportních nákladů.

„Při výrobě velkých pneumatik jsou transportní náklady podstatní vyšší, než když někdo vyrábí malé výrobky, které jdou jednoduše skládat do kontejneru. Navíc místní farmáři poměrně lpí na označení made in USA,“ uvedl Němec pro Český rozhlas.

Přesto investice 44 miliónů dolarů není příliš malá. A není opravdu obvyklé aby za takové peníze stavěla česká firma továrnu v Americe. Podle inženýra Pavla Němce stojí za investicí strategická úvaha:

„Je to první krok k tomu, jak se stát globálním hráčem. Máme zatím závody pouze v Evropě. Navíc avizovaná částka není taková, aby nás skolila, kdyby záměr nevyšel.“

Když všechno půjde podle plánu, budou se pneumatiky pod českým vedením v městečku Charles City vyrábět od ledna 2012.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme