V Jeruzalémě začíná konference OECD o turistickém ruchu

Pět měsíců po přijeté do prestižní Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj se dnes Izrael dočkal první velké akce této skupiny na svém území. Jeruzalém bude tři dny hostit konferenci OECD o trvale udržitelném cestovním ruchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé procházejí muslimskou čvrtí Jeruzaléma

Židé procházejí muslimskou čvrtí Jeruzaléma | Foto: Břetislav Tureček

Akci ale zastínily politické spory kolem místa jejího konání: Izraelská vláda ji odmítla uspořádat v Tel Avivu a sporný Jeruzalém je pro některé státy nepřijatelný.

Ze 33 členských států nakonec vyslalo své delegace 26, včetně České republiky. Turecko výslovně řeklo, že akci bojkotuje. U Británie a Španělska se předpokládá podobný motiv. Podle oficiálního vyjádření ale Madridu nevyhovuje načasování konference a Londýn prý na ni neměl koho poslat.

Mezinárodní společenství považuje za hlavní město Izraele Tel Aviv a izraelskou anexi východního Jeruzaléma považuje za ilegální.

Izrael nakonec slíbil, že akci nevyužije k politické agitaci a prý ani nebude delegáty brát k neznámějším památkám, které většinou leží v okupovaném Starém Městě.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme