V Jindřichovicích spustili větrnou elektrárnu

V Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku se dnes poprvé roztočila 44metrová vrtule obří větrné elektrárny o výkonu 600 kilowattů. Tato elektrárna bude spolu s druhým stejně výkonným zařízením za pár dní dodávat elektrickou energii do rozvodné sítě celého mikroregionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozvodna

rozvodna | Foto: Jan Rosenauer

Malé Jindřichovice financují tuto stavbu z Fondu životního prostředí a z další výhodné půjčky. Obě elektrárny o výkonu 1200 kW budou stát 62 miliónů korun. Podle starosty Jindřichovic Petra Pávka se ale tato investice vyplatí, protože odborníci vybrali ideální místo. "To se počítá přes průměrnou hodnotu větru rozloženou do roka a tady se to pohybuje kolem 6 m/s. Ta elektrárna začíná vydělávat od 4,5 m/s."

Výstavba větrných elektráren je podle Petra Pávka po vybudování výtopny na biomasu už druhým realizovaným projektem, který povede k energetické soběstačnosti území. Měl by také zajistit pracovní příležitosti a přinést peníze do obcní kasy: "Asi 3 milióny korun ročně."

Markéta Kaclová, Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme