V jižních Čechách začne fungovat velký kotel na biomasu

V teplárně Mydlovary na Českobudějovicku dnes spustí nový energoblok. Vyrobí elektřinu pro zhruba šest tisíc domácností. Kromě toho bude vyrábět i teplo. Zajímavý je tím, že je na biomasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevěná štěpka

Dřevěná štěpka | Foto: European Union

Parní kotel bude pohánět spalování lesní štěpky. Denně jí spotřebuje kolem 90 tun. Teplo bude dodávat do soustavy vytápějící Mydlovary a přilehlou Zliv. Ročně půjde zhruba o 60 tisíc gigajoulů. Investice přišla na více než 260 milionů korun.

Podle vyjádření investora, energetické společnosti E.ON Trend, odpovídá výkon bloku na biomasu roční úspoře zhruba 15 tisíc tun hnědého uhlí, které by se na výrobu odpovídajícího množství elektřiny muselo spálit v uhelných elektrárnách. S tím souvisí i výrazný pokles emisí CO2 v samotné Teplárně Mydlovary a to o 70 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spuštění nového kotle na biomasu v Mydlovarech zaujalo Jitku Hanžlovou

Spekuluje se o tom, že velká spotřeba dřevní štěpky zvýší v regionu ceny dřeva pro ostatní odběratele. Dřevo na topení také bude pro domácnosti méně dostupné. Pro lesní podniky bude totiž výhodnější dodávat velké objemy přímo do teplárny. Podobný scénář nastal i v jiných regionech.

Jako biomasa se v elektrárnách používají kromě dřevních odpadů i rychle rostoucí dřeviny, energetické plodiny, sláma a plevy. Biomasa se nemusí pouze spalovat, ale i převádět na bioplyn. Pak se používá hlavně travní hmota, kukuřice a exkrementy hospodářských zvířat.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme