V kolínské TPCA se odbory na nové kolektivní smlouvě opět neshodly

V kolínské automobilce TPCA dál visí otazník nad novou kolektivní smlouvou. Zástupci odborů o ní s vedením továrny jednají už víc než měsíc. Platnost původní smlouvy navíc už minulý týden vypršela. Ani v pátek se ale obě strany na konečném znění dokumentu nedohodly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily na výrobní lince

Automobily na výrobní lince | Foto: TPCA

„K žádnému závěru jsme nedošli, ale máme za sebou velký kus úspěšné práce a dolaďujeme detaily,“ shrnuli zástupci odborů páteční vyjednávání o podobě nové kolektivní smlouvy.

V tomto případě nejde tak úplně o neshody mezi odboráři a vedením továrny, ale o dohodu mezi samotnými zástupci odborů.

V automobilce TPCA totiž působí dvě odborové organizace a každá měla tak trochu jiné představy o konečné podobě kolektivní smlouvy. Odborové organizace se konkrétně nemohly shodnout v otázce nárůstu mezd. Jedna z nich požadovala výraznější navýšení platů, druhá zase trvala na zachování nadstandardního odstupného.

Vypadá to, že teď už se konečná dohoda přiblížila a že definitivní znění kolektivní smlouvy je otázkou několika dnů.

Obě strany budou v jednání pokračovat hned v pondělí po obědě. Je možné, že to bude schůzka poslední a že se odbory s vedením automobilky dohodnou na dokumentu.

Loni doma prodávala nejvíce

Kolínská automobilka tento týden také zveřejnila výsledky hospodaření za loňský rok.

Zveřejněné údaje v podstatě potvrdily to, co se čekalo. Z výrobních linek továrny loni sjelo v meziročním srovnání o pětinu méně aut. Ruku v ruce s tím se také pochopitelně snížil zisk automobilky.

Z předloňských 370 milionů korun klesl o 50 milionů před zdaněním. Nižší tržby byly způsobené poklesem poptávky na evropských trzích.

Kolínské automobilce se ale loni podařilo prolomit rekord alespoň na domácím českém trhu. Firma tady prodala 1180 aut. To je téměř o třetinu víc než předloni.

Michal Trnka, Tomáš S. Šťástka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme