V lesích podle zpracovatelů dřeva hrozí další kalamita

Zpracovatelé dřeva varují před druhou lesní kalamitou. Lednový orkán pokácel nejméně šest milionů kubíků smrkového dřeva, roční kapacita zpracovatelů je ale nižší. Ředitel obřího pilařského provozu ve Ždírci nad Doubravou František Vomočil proto vybízí vlastníky dřeva ke zřízení odpovídajících skládek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromada klád

Hromada klád | Foto: Jan Rosenauer

V Německu a Rakousku jsou obvyklé mokré skládky - klády se na zpevněné ploše, například v opuštěném zemědělském areálu, kropí vodou. Ty pak nepodléhají plísním a v létě kůrovci. Jedině tak je podle Františka Vomočila možné kalamitní dřevo zpracovat a předejít katastrofě.

"Bez toho, aniž by se připravila už dneska strategie uskladnění dříví, se nedá tato kalamita v časovém období druhého kvartálu zvládnout, protože zpracovatelské firmy mají omezenou kapacitu, a přijmou pouze to dříví, které jim umožňují jejich skladovací prostory."

Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme