V létě navštívilo ČR více turistů než loni. O památky se zajímali hlavně Rusové

Do českých hotelů a penzionů přijelo ve třetím čtvrtletí skoro pět milionů turistů. Je to zhruba o dvě procenta více než ve stejném období loňského roku. Zvýšil se počet jak domácích, tak i zahraničních turistů. A zajímaly je téměř všechny české kraje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha

Praha | Foto: Jaroslav Skalický

Nejvíce turistů oproti loňsku přijelo do Olomouckého kraje. Jejich počet se podle Českého statistického úřadu meziročně zvýšil zhruba o 12 procent. Následují Jihomoravský a Zlínský kraj.

Třeba zahraniční turisty jako obvykle lákaly zejména turistické památky. Středem pozornosti byl vedle Prahy Český Krumlov. Oblíbenou destinací se stávají také některé lázně.

Odborníci ale také upozorňují, že i přes meziroční nárůst všech turistů není výsledek nijak radostný. Někteří v této souvislosti zmiňují hlavně příjezd zahraničních turistů. Třeba podle analytika Jaromíra Beránka z Mag Consulting se ale nedá číslo srovnávat s ostatními zeměmi v regionu.

„Středoevropský region zaznamenal nárůst příjezdů turistů o sedm až osm procent, jinými slovy Česká republika nedrží krok v rámci středoevropského regionu. Velmi znepokojivé jsou příjezdy německých turistů, kterých k nám přijelo o více než pět procent méně,“ přiblížuje.

Naopak do Česka přijelo víc Rusů. Jejich počet se zvýšil o více než pět procent na 195 tisíc.

Co se týče úspěšnosti léta z pohledu majitelů penzionů a restaurací, lépe se podnikatelům dařilo v srpnu než třeba v červenci. V posledním prázdninovém měsíci se obsazenost hotelů a penzionů meziročně zvýšila o pět procent.

„Pokud srovnáme toto letní období s celkovým rokem, řekl bych, že k létu jsme zaznamenali celkově nárůst tržeb na jeden disponibilní pokoj o 1,7 procenta ve srovnání s loňským rokem. Což je docela pozitivní. Většina těchto tržeb byla hnána právě vyšší obsazeností, což potvrzují i data Českého statistického úřadu,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Údaje se ale týkají převážně Prahy. Hlavní město však tvoří skoro 60 procent z celkového turistického ruchu v Česku. Podle odborníků byl zřejmě podobný vývoj i v dalších krajích a městech.

V ČR se ve 3. kvartále ubytovalo 4,8 mil. turistů, o 1,7 pct víc | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme