V Libyi se otevřela burza. Zatím na ní obchoduje 10 firem

Poprvé od pádu Kaddáfího režimu se v Libyi otevírá místní burza. Obchoduje na ní zatím 10 firem, ale ambice libyjských manažerů sahají mnohem dál. Ti původní, kteří na burze pracovali před loňským 17. únorem, už na ni nejsou. Jak poznamenává zpravodajský server BBC, většinou si vzali všechny materiály a dokumenty a ujeli soukromými auty neznámo kam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na libyjskou burzu přicházejí první obchodníci

Na libyjskou burzu přicházejí první obchodníci | Zdroj: Reuters

Mezi deseti firmami jsou společnosti z oblasti finančního sektoru – soukromé banky, pojišťovny nebo firma na cement.

„Všechny společnosti, které jsou z ropného sektoru, zemního plynu, telekomunikací nebo developerských firem, se chystají na burzu s největší pravděpodobností až v červnu. Některé, jako islámské fondy, což je také zajímavé pro investory, by měly přijít ještě později,“ říká Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl Jan Procházka ze společnosti Cyrrus

Podle něj přijdou zahraniční investoři až poté, co si libyjská burza získá respekt.

„Přeci jenom na té burze není všechno, chybí tam technologie a jakýkoli náznak inovace, takže bude velice těžké, aby si ten respekt získala hned na úvod,“ myslí si Procházka.

Libye je země postavená na ropě a zemním plynu. Podle Procházky je tedy pravděpodobné, že růst a obnova budou relativně razantní:

„Když se v zemi ustálí režim, bude politický klid a demokracie, dá se očekávat, že si svoje investory najde.“

Na libyjskou burzu přicházejí první obchodníci | Foto: Reuters

Jeden z manažerů burzy Ahmed Karoud si podle svých slov představuje, že i díky libyjské burze se z celé země stane finanční centrum severní Afriky. Soupeřem by jí mohl být Egypt.

„Bude to relativně velká soutěž o to, jestli to bude Egypt nebo Libye. Když se podívám na průmyslovou mapu Libye, tak bych si trochu vsadil na to, že Libye má o něco lepší podmínky. Myslím si, že by mohla být tím lídrem v této oblasti,“ říká Procházka.

Libyjská burza obchodovala poprvé ve čtvrtek. Během pěti hodin se zobchodovalo 452 kusů akcií v objemu 9300 dolarů.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme