V listopadu intervenovala ČNB jen 14 miliard. I kvůli zvolení Trumpa prezidentem

Česká národní banka utratila v listopadu na intervencích proti posilující koruně jen 14 miliard korun. Za poklesem stojí i zvolení nového amerického prezidenta, kdy se poté koruna držela v bezpečné vzdálenosti od hranice 27 Kč za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Dle zveřejněného hospodaření ČNB jde ale o výrazně menší objem než v říjnu. To centrální banka utratila na intervencích zhruba 107 miliard korun, což byl druhý nejvyšší měsíční objem peněz od zahájení intervencí.

Většina intervencí byla v listopadu podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera provedena na začátku měsíce před výsledky prezidentských voleb v USA. „Poté tlak na kurzový závazek dočasně polevil a listopadové intervence tak patřily mezi ty nižší v minulém roce, zejména po rekordním září a říjnu, kdy dosahovaly kolem 100 miliard korun měsíčně,“ uvedl.

I podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala je za listopadovým poklesem vybírání zisků z předchozích spekulací a zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. „ČNB tak nemusela po zbytek měsíce vůbec intervenovat, protože kurz koruny se pohyboval v bezpečné vzdálenosti od hranice 27 korun za euro,“ uvedl. K hranici 27 korun za euro se podle něj koruna vrátila v polovině prosince, kdy ČNB zřejmě opět musela začít eura skupovat. „A v tomto duchu pokračuje vývoj na trhu i na začátku ledna,“ dodal.

Centrální banka začala s intervencemi v listopadu 2013, kdy banka zakoupila eura za 200 miliard korun. Bankovní rada pak před loňskými Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme