V Londýně uzávěrka nabídek zájemců o Český Telecom

První část výběrového řízení na privatizaci Českého Telecomu skončila. V londýnské kanceláři společnosti Credit Suisse First Boston se sešly nabídky firem usilujících o koupi 51 procent akcií Telecomu. Podat jí mohlo deset uchazečů, kteří se předem zaregistrovali u Fondu národního majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: europa.eu.int

Mezi analytiky se ale předpokládá, že uchazečů bude výrazně méně a že největší naději na prodej má švýcarská společnost Swisscom. Podle agentury Reuters minimálně tři operátoři, včetně Swisscomu a španělské firmy Telefónica, měli údajně předložit nabídku na získání majoritního podílu v Českém Telecomu vyšší než tři miliardy dolarů, tedy víc než 69 miliard korun.

Právě v den uzávěrky nabídek podal telekomunikační operátor Tele2 u pražského městského soudu žalobu na Český Telecom. Společnost tvrdí, že tarifní politika Telecomu citelně poškodila její obchodní zájmy v České republice. Po konkurentovi požaduje náhradu škody ve výši 2,14 miliardy korun.

Úmysl žalovat Český Telecon dnes novinářům oznámil ředitel Tele2 pro střední Evropu Anders Olsson. "Teď se plně soustředíme hlavně na žalobu proti Českému Telecomu a netuším, co uděláme, pokud bychom soudní proces nevyhráli. Nicméně jsme přesvědčeni, že spor vyhrajeme. Jinak bychom do toho nešli," prohlásil Olsson. Škoda společnosti Tele2 vznikla podle Olssona tím, že Český Telecom opakovaně porušoval zákon o ochraně hospodářské soutěže. Ollson tvrdí, že Telecom se pomocí vysoké ceny za program bez kreditu hovorného či volných minut snaží přimět zákazníky, aby si místo služeb alternativních operátorů zvolili jeho cenové programy s kreditem nebo volnými minutami.

Společnost Tele2 tak podle Olssona má jen omezené možnosti získat v ČR větší počet zákazníků z řad domácností. "Tímto chováním Český Telecom jako dominantní operátor brání rozvoji skutečné konkurence na českém telekomunikačním trhu," prohlásil Olsson. Podobnou cenovou politiku podle něj zakazují soutěžní pravidla České republiky i Evropské unie.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme