V Maďarsku by mohli soudit předchozí premiéry kvůli zadlužování země

Nejen politickou, ale i trestněprávní odpovědnost předcházející trojice maďarských premiérů kvůli zadlužování země, navrhuje posoudit nynější vláda. Podle expertů takový postup neumožňuje žádný paragraf, poradce současného premiéra ale nevylučuje, že by parlament příslušný paragraf vytvořil. Oponenti iniciativy zdůrazňují, že vládní politiku zpravidla soudí voliči každé čtyři roky v parlamentních volbách a jde tedy o další útok současné vládní garnitury na právní stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Bajnai

Gordon Bajnai | Foto: www.mfa.gov.hu

Péter Szijjártóje je mluvčí premiéra Viktora Orbána i předseda parlamentního podvýboru, který zkoumal odpovědnost trojice bývalých premiérů Pétera Medgyessyho, Ferenc Gyurcsányho, Gordon Bajanie za vysoký státní dluh.

Jde o předcházející socialistické premiéry, za jejichž vlády narostl dluh na 81 procent HDP.

Péter Szijjártó po víkendovém zasedání podvýboru vyzval ústavně právní výbor parlamentu, aby našel způsob, jak přimět bývalé premiéry k trestněprávní odpovědnosti.

Ústavní právníci dávají takovouto zpětnou legislativu do protikladu s právním státem.

Gregor Martin Papucsek, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme