V Maďarsku nemá práci nejvíc lidí za posledních 13 let

Nezaměstnanost v Maďarsku zlomila třináct let starý rekord a přehoupla se přes 10 procent. Situace se navíc v blízké budoucnosti pravděpodobně ještě zhorší, protože například firma General Electric plánuje propustit tisíce zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto)

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto) | Foto: Archiv ČRo

Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí překonala psychologickou hranici desetin procent o tři desetiny. Meziroční nárůst lidí bez práce dosáhl dvou a půl procenta, nejvíc se týkal mužů do 24 let.

Naposledy zaznamenalo Maďarsko takové hodnoty v první polovině roku 1996, těsně po známém Bokrosově balíku, který obsahoval sérii restrikcí v celé ekonomice.

Nejnovější údaje ještě zhoršuje oznámení mezinárodní společnosti General Electric, která v Maďarsku omezuje výrobu svítidel a do konce roku 2011 zruší 2700 z celkového počtu 8000 pracovních míst. Propuštěným zaměstnancům slibuje firma dvojnásobné odstupné, než nařizuje zákon.

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme