V Mexiku budou ekonomické velmoci řešit hlavně evropskou krizi

Summit světových ekonomických velmocí dnes bude řešit hlavně krizi eurozóny. V Mexiku začíná vrcholná schůzka zemí skupiny G20. Prezidenti a předsedové vlád států, které vytvářejí čtyři pětiny světového hrubého produktu, se scházejí v přímořském letovisku Los Cabos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexičtí aktivisté v maskách lídrů zemí G20

Mexičtí aktivisté v maskách lídrů zemí G20 | Zdroj: Reuters

Pozornost se před summitem soustředila na výsledek voleb v Řecku. Vítězství proevropských sil dává podle prohlášení evropských představitelů a Spojených států důvod k optimismu.

Nekončí sice krizi evropské ekonomiky, ale zažehnalo přinejmenším hrozící kolaps řeckého finančního systému.

Summit nemůže přinést nějaké definitivní řešení problémů starého kontinentu. Zástupci neevropských zemí dávali ale před schůzkou jasně najevo, že budou žádat konkrétní závazky k řešení krizové situace, která ohrožuje globální ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématech summitu G20 v Mexiku hovořil analytik společnosti X-Trade Brokers Jaroslav Brychta

Vítejte v Los Cabos - hlásá transparent nad silnicí směřující z letiště do centra přímořského letoviska. Mexická vláda dává ale současně najevo, že bezpečnost je prioritou číslo 1.

Zatímco na jiných podobných summitech zatím dbali na bezpečnost hlavně policisté vyzbrojení obušky, tady mají příslušníci federální policie v ruce přímo samopaly a místy jsou vidět i kulomety na terénních autech projíždějících sem a tam.

Dopravu brzdí co chvíli bezpečnostní checkpoint, kde se policisté aspoň zběžně dívají do každého auta. Summity G20 obvykle provázejí demonstrace. Jak ale přímo z místa hlásí náš zpravodaj Vít Pohanka, nevypadá to, že by aktivisté měli vůbec možnost se k exkluzivnímu letovisku dostat na slyšitelnou vzdálenost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Mezinárodní obchodní komory Michal Mejstřík mluví o summitu zemí skupiny G20 ve Světě o třetí na Rádiu Česko.mp3

Summit se ponese ve znamení sporu dvou koncepcí řešení krize. Zatímco Francie a Spojené státy chtějí podpořit růst miliardovými konjunkturními balíky, Německo takové impulsy odmítá.

Šéf Světové banky Robert Zoellick před začátkem summitu řekl, že od něj očekává jasné poselství, jasný signál pro trhy. Čínský prezident Chu Ťin-tao před summitem prohlásil, že Evropu v boji proti krizi podpoří.

„Už dlouho se hovoří o tom, že Číňané, když něco podobného nabízejí, tak pochopitelně očekávají vstřícnost i z druhé strany. Jeden z těch námětů je samozřejmě dofinancování fondů, kterými disponuje Mezinárodní měnový fond,“ uvedl předseda Mezinárodní obchodní komory Michal Mejstřík.

Vít Pohanka, Martina Mašková, Eva Presová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme