V mladoboleslavské automobilce začíná kolektivní vyjednávání

Odboráři z mladoboleslavské automobilky mají před sebou týdny vyjednávání. Už dnes se sejdou s vedením firmy a začnou debaty o nové kolektivní smlouvě. Jednat se bude především o mzdách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: Škoda Auto

Firma už dříve prohlásila, že kvůli ekonomické krizi navyšovat platy zaměstnancům nehodlá. Odboráři ale nulové navýšení nechtějí připustit. S velkými nároky do boje o zvýšení platů ale tentokrát nepůjdou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jana Huzilová hovořila ve Světě o deváté o začínajícím kiolektivním vyjednávání ve Škodě Auto

Redaktorka Jana Huzilová připomněla, že tamní odbory patří k nejsilnějším v republice. Nejtroufalejší požadavek vznesli před třemi lety, kdy chtěli prosadit zvýšení mezd o čtvrtinu. Přestože jejich požadavky zpočátku neprošly, v dalším boji byli úspěšní. Vystávkovali si o tři tisíce navíc.

V minulosti se jim tedy podařilo prosadit mzdové požadavky, letos ale s velkými nároky vůči firmě nepůjdou. Stejně jako pro zaměstnavatel je totiž pro ně nejdůležitější udržet zaměstnanost. Stávající kolektivní smlouva vyprší 31. března. Ta nová má vejít v platnost v dubnu a trvat bude jeden rok.

Škodovka po skončení šrotovného v zahraničí prožívá nyní zřejmě další dopady ekonomické krize. Mnoho zaměstnanců má obavy a žádají o odchod do předčasného důchodu, firma by jim měla vyplatit až 27 měsíčních platů.

Milan Kopp, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme