V Mnichově stávkují piloti Lufthansy. Aerolinky ruší dva pražské lety

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa opět stávkují. A to už potřetí během dvou týdnů. Stávkovat budou na letišti v Mnichově od 10 do 18 hodin. Lufthansa proto zrušila více než sto letů, mezi nimi jeden let do Prahy v 15.10 a jeden zpáteční z Prahy do Mnichova v 16.50.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka Lufthansy

Stávka Lufthansy | Zdroj: Reuters

Mnichov je po Frankfurtu druhým největším leteckým uzlem Německa. Odbory si ho vybraly záměrně, protože tento týden končí v Bavorsku prázdniny a řada lidí se vrací z dovolených.

Piloti a vedení Lufthansy se už několik měsíců nemohou dohodnout na nové kolektivní smlouvě.

Vedení firmy chce upravit zaměstnaneckou výhodu, která umožňuje pilotům odejít do předčasného důchodu v 55 letech. Lufthansa jim pak po deset let vyplácí 60 procent platu.

Piloti bojují o zachování této výhody. Mladí piloti si v Lufthanse vydělají v přepočtu až 2 miliony korun hrubého ročně, ti, kteří mají delší praxi, až sedm milionů korun hrubého ročně.

Na druhé straně nastupující piloti mají velké dluhy, protože letecká licence a školení stojí hodně peněz. A piloti si to zčásti hradí ze svého.

Lufthansa, stávka, letecká | Foto: Reuters

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme