V mnoha velkých ekonomikách chybí kvalifikovaní pracovníci

V mnoha velkých ekonomikách je kritický nedostatek kvalifikovaných profesí, například elektrikářů, truhlářů či svářečů. Tento nedostatek přitom může být další překážkou v oživování světové ekonomiky. Ve své analýze to uvedla personální agentura Manpower.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svařování

Svařování | Foto: Jan Rosenauer

„Firmy, které několik let po sobě pravidelně zpovídáme, uvádějí, že kvalifikovaní dělníci jsou vůbec nejhůře obsaditelnou pozicí,“ uvedl na Rádiu Česko marketingový manažer společnosti Manpower v ČR Jiří Halbrštát.

Agentura také varuje, že nedostatek kvalifikovaných řemeslníků může zbrzdit oživování světové ekonomiky. „Může to zpomalit rozvoj infrastruktury. A dál samozřejmě platí, že firmy budou mít dlouhodobě neobsaditelná pracovní místa těchto kvalifikovaných pracovníků, což bude brzdit jejich produkci,“ vysvětlil Halbrštát.

Přehrát

00:00 / 00:00

V mnoha velkých ekonomikách je kritický nedostatek kvalifikovaných profesí. Více s marketingovým manažerem společnosti Manpower v České republice Jiřím Halbrštátem.

Co se týče nedostatku kvalifikovaných dělníků v České republice, oficiální statistiky podle manažera neexistují. „Nicméně se jedná o desetitisíce řemeslníků, kteří na českém trhu práce chybí,“ dodal. Podle něj se situace nedaří příliš řešit a nedostatek se bude prohlubovat, protože nyní odchází do důchodu generace řemeslníků, kteří se vyučili v minulosti.

Důvod, proč nemají mladí lidé zájem o tyto profese souvisí podle něj s postojem celé společnosti k řemeslům a vůbec k učňovském školství. „Společnost na řemeslnické práce nahlíží jako na méně hodnotné.“

Problémem je také finanční ohodnocení dělnických profesí, které je velmi nízké. Tady se ale podle Halbrštáta situace zlepšuje. „Tržní prostředí funguje i v tomto oboru. S velkým nedostatkem těchto řemeslníků je spojen i nárůst jejich platů,“ uvedl.

Podle agentury Manpower je třeba, aby vlády jednotlivých zemí, zaměstnavatelé a nejrůznější organizace spolupracovali v oblasti migrace pracovních sil a předcházeli nedostatků profesionálů.

„Státy by měly podporovat migraci pracovníků a usnadnit příchod řemeslníků ze zahraničí do zemí, kde je potřeba. To ale zase způsobí nedostatek řemeslníků zemím, ze kterých budou odcházet. Takže to není definitivní řešení, ale pro vyspělé země to může být řešením momentálním,“ vysvětlil.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme