V Mochovcích začala dostavba jaderné elektrárny

Více než 63 miliard českých korun bude stát dostavba dvou bloků v jaderné elektrárně Mochovce na Slovensku. Mezi zájemci o výstavbu je i česká firma Škoda Jaderné strojírenství, kterou vlastní ruský energetický gigant OMZ. Dostavba dvou bloků začala oficiálně dnes a dodavatele vyberou Slovenské elektrárny do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová hala pro reaktor

Nová hala pro reaktor | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Škoda jaderné strojírenství patří mezi horké favority a je v užším výběru, což Českému rozhlasu potvrdil mluvčí Slovenských elektráren Juraj Kopřiva. Zatím však odmítl sdělit jakékoliv podrobnosti.

Škoda JS se uchází o kontrakt společně s firmou Atomstrojexport, která také patří pod ruský OMZ. Výhodou plzeňské firmy je znalost prostředí v mochovské elektrárně, protože řada jejich odborníků tam už dříve pracovala.

Projekt elektrárny totiž pochází z 80. let minulého století a tehdy tam dodávaly komponenty mnohé české firmy, třeba obal reaktoru pochází z bývalé plzeňské škodovky. Pro Škodu Jaderné strojírenství by to byla výjimečně dobrá zakázka.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme