V Moravanu nedostali někteří mzdu několik měsíců

Ani prudký déšť neodradil asi stovku z celkem 250 zaměstnanců společnosti Moravan-Aeroplanes, aby dnes ráno demonstrovali před branami závodu v Otrokovicích na Zlínsku. Protestní mítink uspořádaly odbory. Chtěly tak upozornit na špatnou situaci podniku, který podle nich vedení firmy ničí. Šéfové společnosti na mítink nepřišli. Řada zaměstnanců nedostala několik měsíců vyplacené mzdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace v Moravanu

demonstrace v Moravanu | Foto: Lukáš Machalínek

Pracovníci se před Moravanem sešli proto, aby apelovali na Krajský soud v Brně, který by měl podle nich co nejdříve prohlásit konkurz. Tak by se domohli svých dlužných mezd. "Já mám zálohu 4000 jen za leden, jinak nic. Firma mi dluží 65 tisíc."

Zaměstnanci protestovali také proti režimu, který v Moravanu trvá od 25. května. Polovinu z nich tehdy poslalo vedení podniku na nucenou dovolenou. Předseda představenstva Libor Soska tento krok odůvodnil tím, že v podniku není pro tyto lidi práce. Odboráři už delší dobu poukazují na to, že společnost může zachránit pouze konkurz.

"Podle našeho mínění se dějí už jen destrukční věci. Nesmíte vstoupit do zaměstnání. Nesmíte ani pro své osobní věci, protože jste hlídáni a selektováni jako zločinci," shrnul situaci zaměstnanců předseda odborů Milan Mazel.

Markéta Kaclová, Petr Doležel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme