V Moskvě se znovu jedná o plynové krizi

Najít řešení současné plynové krize zkouší v Moskvě premiéři Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Julija Tymošenková. Oočekává se od nich, že pomohou odblokovat dodávky ruského plynu do Evropy i přímo na Ukrajinu. V Moskvě je také z iniciativy ruského prezidenta Dmitrijeva Medvěděva summit zemí, které plyn z Ruska odebírají. Evropskou komisi zastupuje eurokomisař Andris Piebalgs a české předsednictví Unie ministr Martin Říman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Putin a J. Tymošenková

V. Putin a J. Tymošenková | Zdroj: ČTK

S konkrétními návrhy přišla ukrajinská premiérka Julie Tymošenková. Kyjev je podle ní ochoten garantovat dopravu veškerého ruského plynu do Evropy s tím, že osm procent objemu použije pro technické účely. Ukrajina je také ochotná zaručit se za platby za tzv. technický plyn nutný pro transport suroviny.

Souběžně se schůzkou šéfů vlád obou zemí svolal ruský prezident Dmitrij Medvěděv summit zemí, které odebírají ruský plyn. Mnohé evropské státy nicméně účast odmítly s tím, že na podobná setkání bude čas až poté, co se Moskva a Kyjev dohodnou na zajištění dodávky nasmlouvaného plynu.

Moskvě předcházel Berlín

V opatrně optimistickém tónu předtím mluvili v Berlíně o možném ukončení krize kolem dodávek plynu německá kancléřka Angela Merkelová a ruský premiér Vladimir Putin. Ti se dohodli na tom, že by definitivnímu obnovení tranzitu suroviny přes Ukrajinu měla předcházet zkušební fáze. Na ni by měli v obou znesvářených zemích dohlížet pozorovatelé Evropské unie.

Spolková kancléřka poukázala na to, že je v zájmu Ruska a společnosti Gazprom úplné zásobování Evropy co nejrychleji obnovit. V opačném případě dochází podle Merkelové automaticky ke ztrátě důvěry. "Tlačí nás čas. Země na Balkáně i Slovensko se nacházejí ve složité situaci," zdůraznila šéfka spolkového kabinetu, která odmítla přisoudit vinu za vzniklou situaci jedné či druhé straně.

Ruský premiér Putin obvinil ukrajinské vedení z krádeží plynu

Závažná obvinění na adresu ukrajinského politického vedení vznesl v Berlíně ruský premiér Vladimir Putin. Nařknul Kyjev z krádeží ruského plynu, vydírání a napojení na korupční kruhy. Putin zároveň zdůraznil, že jeho země udělá vše pro to, aby se Evropa znovu dočkala dodávek ruského plynu.

"Rusko má největší možný zájem na co nejrychlejším vyřešení současné situace. Společnost Gazprom přichází o obrovské částky; do dnešního dne to byla 1,2 miliardy dolarů. Nemáme důvod nedodávat plyn našim evropským odběratelům, kteří za něj platí tržní cenu. Musíme zajistit tranzit a dohodnout se s našimi ukrajinskými partnery. Musíme od sebe oddělit dva problémy; dodávky plynu na Ukrajinu pro její potřebu a tranzit suroviny evropským spotřebitelům," řekl Putin.

Přečtěte si vývoj plynové krize:
Ruský plyn poteče přes Česko opačným směrem
Kdy poteče ruský zemní plyn přes Ukrajinu?
Ukrajina odmítá ruská nařčení z krádeže plynu
Česko chce tvrdší postoj EU vůči Rusku a Ukrajině
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Evropa je stále bez plynu, Kyjev s Moskvou se dohadují, kdo za to může
Ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu neproudí
Rusko obnovuje dodávky plynu přes Ukrajinu
EK: Plyn může do Evropy proudit do 24 hodin od spuštění ruskou stranou
Ukrajina podepíše dohodu o monitoringu plynu znovu - bez dodatku
Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu

O vývoji plynové krize píšeme podrobně i na webové stránce Českého rozhlasu EVROPSKÁ UNIE.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Lenka Kabrhelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme