V Německu budou dálnice stavět ve větší míře soukromí investoři

Německá vláda chce mnohem víc zapojit soukromé investory do výstavby dálnic. Ti by měli mít v dalších letech na starosti vybudování 370 kilometrů nových dálnic. Jako protihodnotu dostanou firmy veškerý výnos z mýtného pro kamióny na vystavěných úsecích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice

Dálnice | Foto: www.rsd.cz

Jak zjistil deník Süddeutsche Zeitung, konsorcium firem by mělo mít například na starosti rozšíření kritického úseku dálnice A8 mezi bavorským Augsburkem a Ulmem, což je poměrně blízko hranic s Českou republikou. Soukromí investoři budou mít za úkol rozšířit dálnici na tři pruhy. Náklady mají u tohoto 58 kilometrů dlouhého úseku dosáhnout asi 330 miliónů eur.

Podle ministra dopravy Wolfganga Tiefenseeho by se mohlo začít stavět už v roce 2010 a práce by měly trvat 4 až 5 let. Možnost pustit se do podobných projektů umožnilo spolkové vládě zvýšení mýtného, které schválila jako součást balíčku na ochranu klimatu. Mýtné bude od příštího roku činit v průměru 16,2 centu na kilometr.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme