V Německu byl dokončen plynovod OPAL. Má být napojen na Nord Stream

Německo dokončilo plynovod OPAL, který navazuje na rozestavěný mezinárodní Plynovod Nord Stream. Ten přivádí plyn z ruských nalezišť po dně Baltského moře do Německa. OPAL je dlouhý 470 kilometrů a směřuje ze severoněmeckého Lubminu do saského Olbernhau v blízkosti českých hranic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Přibližně za rok by pak měla být dokončená česká přípojka - plynovod Gazela. Ten bude primárně přepravovat plyn do jižního Německa. Ročně jí má protéct 30 až 33 milionů kubíků plynu. Povede ze severočeského města Svatá Kateřina obloukem přes Čechy do bavorského Waidhausu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plynovodu OPAL mluvil na Rádiu Česko analytik konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán

Německo si v minulých dnech odhlasovalo zrušení jaderných elektráren. V příštích letech chce více spoléhat na obnovitelné zdroje a plyn. Právě na plynových elektrárnách mají záviset dodávky elektřiny hlavně v zimních měsících. Důležitý je ale zdroj pro OPAL – plynovod Nord Stream.

„První linie plynovodu byla prakticky dokončena, z druhé linie byl dokončen podmořský úsek v ruských vodách a nyní se staví podmořský úsek ve vodách Finska. Celý plynovod Nord Stream, včetně druhé linie, s kapacitou 55 miliard kubíků bude dokončen příští rok,“ říká analytik konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán.

OPAL bude zprovozněn v říjnu letošního roku, zároveň s první linií Nord Streamu.

„Spotřeba plynu v Česku je okolo devíti miliard kubíků. Proto je kapacita Gazely dostatečná. Přesto si myslím, že Česká republika bude i nadále plně zásobena z východního směru a Gazela bude sloužit jako záloha pro případ krizí, jaká byla v roce 2009. V cenách plynu by se spuštění plynovodu nemělo dotknout,“ uvádí Štěpán.

V současnosti se uvažuje ještě o dalším plynovodu Moravia. Ten by měl navázat na plánovaný plynovod Nabucco, který sníží závislost na Rusku.

„Jde o rekonstrukci stávajícího plynovodu, který by měl mít vyšší kapacitu. Měl by pomoci tím, že bude napojen na plynovod Nabucco, tedy na nezávislé zdroje,“ dodává analytik.

Jan Piroch, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme