V Německu byla obnovena jednání o zvýšení mezd

Němečtí zaměstnavatelé a zástupci odborů ve středu po celý den hledali východisko ze sporu o mzdových tarifech. Jak z Berlína uvádí zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský, stávka kováků nebude přerušena do chvíle, než obě strany najdou uspokojivé řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stávková hlídka

stávková hlídka | Zdroj: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský - jednání o růstu mezd

Hlavní vyjednavač Sdružení zaměstnavatelů Hans Werner Busch připustil, že došlo k pokroku, který umožnil po deseti dnech stávky obnovit jednání. Šéf odborové ústředny IG Metall Klaus Zwickel však brzdí přehnaný optimismus a zdůrazňuje, že kováci sociální protest ukončí až po dosažení dohody. Podle zdrojů z Böblingenu, kde se jedná, by se kompromisní zvýšení mezd mohlo pohybovat kolem 3,8 až 3,9 procenta - to je podstatně méně, než odbory původně požadovaly. Zaměstnavatelé se však obávají, že pokud by přistoupili na požadavky stávkujících, spustila by se tím vlna požadavků v dalších odvětvích. Kováci svou stávkou přerušili sedm let trvající sociální smír v Německu.

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme