V Německu hrozí obrovské demonstrace

V Německu hrozí masové demonstrace odborářů. S napětím se proto očekává rozuzlení několikatýdenního sporu mezi odbory a svazem zaměstnanců. Jedna z největších odborových ústředen IG Metall totiž pohrozila stávkou. Ta by podle odborníků pravděpodobně zbrdila počínající oživení německé ekonomiky a mohla by připravit mnohé z nespokojených odborářů o práci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v ocelárně

v ocelárně | Foto: Česká televize

Předseda odborů pracovníků v elektro- a kovoprůmyslu Klaus Zwickel varuje zaměstnavatele, že si odboráři vynutí zvýšení platů stávkou. Konkrétně požadují 6apůlprocentní navýšení, což kritizuje i Evropská centrální banka. Průmyslníci souhlasí se zvyšováním platů o dvě procenta. Případná stávka může vyhnat do ulic až 100 tisíc dělníků. Naposledy tak masové sociální protesty zažila spolková republika v roce 1996, kdy členové největší odborové ústředny FERDI neúspěšně protestovali proti prodloužení otevírací doby obchodů a provozoven služeb.

Odborníci varují, že masová stávka podváže jarní oživení ekonomiky. Statisticky jsou přitom Němci nejméně stávkujícím národem na světě spolu se Švýcary a Japonci.

Markéta Kaclová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme