V Německu je nejméně lidí bez práce za posledních 16 let

Počet lidí bez práce klesl v Německu pod magickou hranici tří miliónů. Trh práce vykázal v říjnu nejlepší čísla za posledních 16 let. Experti ale varují: Optimismus velmi rychle vyprchá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

"Počet lidí bez práce byl loni touto dobou o 437.000 vyšší," uvedla v Norimberku Spolková agentura práce. Nezaměstnanost v Německu je tak v současnosti na 7,2 procenta.

Podle šéfa agentury Franka-Jürgena Weiseho se v říjnu ještě neobjevily žádné alarmující dopady zpomalení hospodářského růstu. Německé firmy podle něj stále signalizovaly vysokou poptávku po pracovních silách.

Tento trend ale podle expertů nevydrží dlouho. "To byla asi tak poslední dobrá zpráva z pracovního trhu," míní například Andreas Scheuerle z DekaBank. "Nejpozději počátkem příštího roku se slabý hospodářský růst projeví i na nezaměstnanosti," dodala Antje Hansenová z HSBC.

V Česku se v důsledku světové finanční krize připravuje propuštění kolem 10 tisíc lidí z automobilového průmyslu. Mělo by k tomu dojít letos a začátkem příštího roku. Navíc automobilky vyrobí asi o 20 tisíc méně aut než původně plánovaný milion vozidel.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme