V Německu překročila nezaměstnanost pětimilionovou hranici

Obávaná hranice pěti milionů nezaměstnaných v Německu padla. Spolkový úřad práce ale nabádá ke klidu. Podle něj se jedná o tradiční sezónní výkyv nezaměstnanosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Němce magické hranice nezaměstnanosti děsí. I když o tom nikdo nemluví otevřeně, všichni mají na paměti šest milionů lidí bez práce ve třicátých letech minulého století, kteří akcelerovali Hitlerův nástup k moci.

Šéf spolkového Úřadu práce Frank-Jürgen Weise ale upozorňuje, že 408 tisíc lidí, kteří v lednu přišli o zaměstnání, není žádná katastrofa. "Nic to nemění na pokračujícím dlouhodobém trendu poklesu nezaměstnanosti," tvrdí Weise.

Za skok až na číslo pět milionů a dvanáct tisíc nezaměstnaných podle něj mohou dva faktory; zvlášť silný dopad zimního období a nadprůměrný počet starších lidí, kteří se přihlásili na úřadech práce. Podle expertů se počet lidí bez práce udrží nad pětimilionovou hranicí i v únoru.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme