V Německu se bouří proti další pomoci zadluženým zemím

Německé politické a hospodářské elity tvrdě kritizují kancléřku Angelu Merkelovou. Nelíbí se jim možnost, že by Německo dalo souhlas k další pomoci zadluženým zemím eurozóny. Politiku německé vlády už odmítli poslanci, centrální bankéři i významní ekonomové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Skoro dvě stovky předních německých ekonomů napsaly otevřený dopis do deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Odmítají možnost, aby se ze záchranného balíčku pro země eurozóny mohly nakupovat dluhopisy ohrožených států. Dluhoví hříšníci by prý měli raději zbankrotovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O otevřeném dopise mluvil Ondřej Houska ve Světě o jedné

Podobně kritickou rezoluci už přijala i dolní komora německého parlamentu. Podle serveru eurointelligence vyhlásily německé elity své kancléřce otevřenou vzpouru. Vláda zatím k rozšíření možnosti pomoci pro zadlužené země souhlas nedala. Očekávalo se ale, že by to Merkelová mohla udělat příští měsíc na schůzce evropských lídrů v Bruselu.

Ondřej Houska ze zahraniční redakce ČRo1- Radiožurnálu ve Světě o jedné zdůraznil, že kritici jsou proti zvyšování objemu garancí, nebo aby rozšiřovaly pravomoci záchranného balíčku. „Podle ekonomů je nutné, aby se konečně připustila možnost státního bankrotu v eurozóně. Jak teď, tak i do budoucna.“

Podle německého ekonomického establishmentu by měl být bankrot v podstatě prvním krokem a možnost pomoci pro ohrožené země by mohla přijít až potom. „Není to názor okrajový,“ připomněl Houska.

Kancléřka Merkelová je nyní mezi 2 mlýnskými kameny. Jedním je tento tlak a druhým je tlak z Evropy, aby připustila zvětšení záchranných mechanismů.

Milan Kopp, Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme