V Německu se reálně uvažuje o prodloužení životnosti jaderných elektráren

Německá vláda se zřejmě chystá upustit od záměru uzavřít do roku 2021 všechny atomové elektrárny. Změnu politiky předpokládá nová energeticko-politická koncepce, na které pracuje expertní skupina ministerstva hospodářství. Sociální demokracie ale mluví o porušení koaliční dohody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Petr Večeřa

Ministr životního prostředí za SPD Sigmar Gabriel tvrdí, že na ministerstvu hospodářství vládne atomová lobby. Podle něj by prodloužení životnosti německých jaderných elektráren neznamenalo snížení ceny elektřiny, nýbrž jen vyšší zisky energetických gigantů.

Přisadili si taky Zelení, kteří expertní skupině vyčítají, že "šíří pohádku o levné energii z jádra." Návrh koncepce předpokládá prodloužení životnosti zbývajících 17 německých jaderných elektráren z 32 na minimálně 40 let.

Podle doporučení expertní skupiny by spolková vláda od původního záměru uzavřít atomové elektrárny měla upustit co nejdříve; nejpozději pak na začátku příštího volebního období. S podporou tohoto plánu se netají ani kancléřka Angela Merkelová.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme