V Německu se zřejmě zvýší daň z přidané hodnoty

Německá SPD otřesená pučem proti dosavadnímu předsedovi, začíná ustupovat koaličním partnerům z Unie. Přestože sociální demokraté v předvolební kampani odmítali zvýšení DPH, souhlasili nyní v rámci koaličních jednání s jejím nárůstem, jak si přáli konzervativní politici CDU/CSU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

I když oficiálně SPD zatím svůj ústupek nepřiznala, konzervativní MP Hesenska Roland Koch to už učinil za ní: "Dosáhli jsme shody a teď ji ještě upřesňujeme."

Podle všeho by se DPH měla zvednout ze 16 na 18 %, přičemž potraviny by mohly spadnout do nižšího zdanění. Unionisté chtějí především snížit státní dluh a najít dodatečné finance na vzdělání, což je trend napříč EU.

Jak na zvýšení DPH budou reagovat spotřebitelé se uvidí. Už minulý víkend 700 000 zákazníků vzalo útokem berlínskou obchodní třídu Kurfürster Damm, kde měly obchody výjimečně otevřeno až do půlnoci.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme