V Německu se zvedá vlna nevole proti přílišné štědrosti vůči oslabeným státům eurozóny

Německá kancléřka Angela Merkelová hned po návratu ze zahraniční cesty na Balkán musí jít mezi poslance své strany CDU. Ti žádají vysvětlení posledních opatření na záchranu oslabených zemí eurozóny. Mezi straníky sílí přesvědčení, že Německo je vůči Řecku a dalším bankrotujícím státům příliš štědré.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová, německá kancléřka

Angela Merkelová, německá kancléřka | Foto: Klára Stejskalová

Německým politikům na dění v eurozóně vadí skutečnost, že by měli formou čistých peněz nebo záruk posílat další prostředky do jejích oslabených států. Jakmile bude navíc zaveden společný evropský dluhopis, vláda podle pravicových politiků v Německu skončí.

Německá středolevicová opozice naopak apeluje na to, aby Německo bylo vůči oslabeným státům eurozóny ještě solidárnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska ze zahraniční redakce v Odpoledním Radiožurnálu

Německo není samo

V posledních dnech se objevily zprávy, že nejnovější záchranný plán pro Řecko by nakonec mohl ztroskotat. Jsou totiž státy, kde je nespokojenost s touto pomocí ještě větší. Je to Finsko, Nizozemsko nebo také Slovensko.

Finové si vymohli, že za své půjčky dostanou záruky. Řekové budou tedy muset složit hotové peníze na účet, a pokud nesplatí Finům jejich půjčky, peníze propadnou. V tom se zhlédli i další země. Totéž teď povařuje i Rakousko, Slovensko, Slovinsko a Nizozemsko.

Eurozóna se v červenci dohodla na posílení záchranných opatření pro oslabené země. Záchranný fond eurozóny by mohl nakupovat dluhopisy těm zemím, kterým hrozí problémy s dluhovou krizí.

Ondřej Houska, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme