V Německu uvažují o takzvané atomové dani

Pokud se v Německu po volbách prodlouží životnost některých atomových elektráren, bude to pro jejich provozovatele Pyrrhovo vítězství. Podle představ pravicových stran by totiž energetické koncerny měly značnou část svých dodatečných zisků odevzdat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

Jak zjistil deník Handelsblatt, křesťanští demokraté i liberálové chtějí energetickým gigantům odčerpat minimálně polovinu dodatečných příjmů. Z toho by měli profitovat jednak samotní spotřebitelé, ale taky stát. Mluví se dokonce o návrhu na zavedení tzv. "atomové daně," ze které by se nejspíš financovala podpora obnovitelných zdrojů energie.

CDU/CSU i liberální FDP se shodují v tom, že zbývajících 17 atomových reaktorů rozhodně nedostane automaticky "zelenou" a že se pečlivě prověří jejich bezpečnostní standardy. Podle stávajícího atomového zákona by se do roku 2021 měly všechny německé jaderné elektrárny odpojit za sítě.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme