V novém žebříčku dolarových miliardářů jsou už čtyři Češi, nejbohatší zůstává Kellner

Žebříček nejbohatších lidí světa podle časopisu Forbes letos přinesl jedno překvapení. Americký investor Warren Buffett vypadl z trojice největších boháčů. Propadl se na čtvrtou příčku. Na třetí ho vystřídal Španěl Amencio Ortega, zakladatel řetězce s oblečením Inditex, pod který spadá například Zara nebo Pull and Bear. Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner s majetkem přes 10 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní konference, kterou pořádál pražský Rotary klub na téma smíříme se s korupcí, Andej Babiš

Mezinárodní konference, kterou pořádál pražský Rotary klub na téma smíříme se s korupcí, Andej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Na prvním místě nejbohatších lidí světa podle časopisu Forbes zůstal Mexičan Carlos Slim Helú, který v Latinské Americe vlastní mimo jiné telekomunikační impérium América Móvil. Druhý je stále Bill Gates z Microsoftu.

Na třetím místě pak Warrena Buffeta vystřídal Amencio Ortega. „Buffet sice zvětšil svůj majetek za rok o 10 miliard dolarů, ale ani to mu nestačilo, aby si udržel své tradiční třetí místo. Protože akcie Ortegy vzrostly o 50 procent, což mu přidalo skoro 20 miliard dolarů,“ přiblížil šéfredaktor české verze časopisu Forbes Petr Šimůnek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O žebříčku nejbohatších lidí planety jsme mluvili v Odpoledním Radiožurnálu s šéfredaktorem české verze časopisu Forbes Petrem Šimůnkem

Nejbohatším Čechem zůstává podle časopisu Forbes Petr Kellner. Nově jsou v letošním žebříčku ale čtyři Češi.

„U Čechů jsou tři zajímavé zprávy. K oblíbenému triu Petr Kellner, Zdeněk Bakala a Andrej Babiš se přidal ještě Karel Komárek. Druhá je, že majetek Kellnera poprvé překročil deset miliard dolarů, a může se tak počítat k nejbohatším lidem celé planety. A třetí, že Andrej Babiš poprvé předstihl Zdeňka Bakalu,“ upřesnil Šimůnek.

Krize podle něj poznamenala miliardáře různě, záleží na tom, v jakém oboru podnikají.

„Například Petr Kellner vydělává. Půjčuje v Rusku přes Home Credit stále většímu počtu lidí. Možná i díky krizi si lidi potřebují stále víc půjčovat a on na tom vydělává," připomněl.

Nejbohatším mužem planety je stále Mexičan Carlos Slim Helú | Foto: Reuters

„Naopak, co se týče Zdeňka Bakaly, ten kvůli krizi v průmyslu a ve stavebnictví, kdy jdou dolů ceny uhlí a oceli, prodělává,“ dodal.

Za překvapení v této souvislosti označil Šimůnek úspěch Ortegy, který podniká v textilním průmyslu. „O kterém si člověk myslí, že až tak moc nevynáší, ale opak je pravdou. Do miliardářského žebříčku se dostalo několik známých jmen, jako například majitel firmy Diesel nebo Dolce Gabbana. Tito lidé tam vlastně dříve nebyli a teď luxusní a textilní průmysl vydělává i přes krizi, že se jeho majitelé dostávají mezi nejbohatší lidi světa,“ dodal.

Silvie Třeslínová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme