V oběhu jsou tři tisícikoruny bez Palackého

Do oběhu se dostaly tři tisícikoruny, na kterých chybí podobizna Františka Palackého. Všechny vlastní soukromí sběratelé, kteří si je cení až na 150 tisíc korun. Podobnou raritou byly v 80. letech tisícikoruny, na kterých chyběl Bedřich Smetana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

První chybně vytištěnou tisícikorunu dostal v bance podnikatel, který ji chtěl po pokladním okamžitě vyměnit, "a protože to je sběratel a ví, co to obnáší a protože to přišlo z bankovních zásob, rád to udělal a hned projel trezor se zbytkem, to byla série A, a našel tam ještě další dvě bankovky," popisuje sběratel Šleis.

Teď už vlastní pouze jednu. O neplatnou tisícikorunu prý měla zájem i Česká národní banka, která potvrdila, že to není falzifikát, ale špatně vytištěná bankovka. Došlo k tomu pravděpodobně slepením dvou archů. "Když to procházelo poslední operací, přečíslováním, tak se tiskne poslední, nejtmavší barva, Palacký. Do tiskařského stroje se dostaly dva archy najednou, takže na horním archu byl natištěn Palacký a jak jsou slepené, tak na horním nemáte nic."

Markéta Kaclová, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme