V okolí Frenštátu by se mohl těžit plyn

Obce z okolí Frenštátu pod Radhoštěm mění názor na těžbu zemního plynu. Starostové jsou za určitých podmínek ochotni s čerpáním plynu souhlasit. Oblast Rožnovska je ale opatrnější. Frenštát pod Radhoštěm a široké okolí stojí na zásobách uhlí. Už předloni projevila společnost OKD zájem o geologický průzkum ložisek zemního plynu. Starostové v obavě, že jde o přípravu na těžbu uhlí, dosáhli jeho zrušení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

Před nedávnem však horníci ujistili, že jim nejde o uhlí a požádali stát o převedení zásob na takzvané nebilanční. Starosta Rožnova pod Radhoštěm Václav Mikušek přesto varuje před plošným souhlasem k průzkumu. "Vrty na konkrétním místě s konkrétní smlouvou o využití toho zemku anebo o dostranění následků, ale nejde dát paušální povolení, tak si tady vrtejte a hledejte plyn."

Také vedoucí CHKO Beskydy František Jaskula doporučuje při jednání s těžaři opatrnost: "My se jim budeme snažit vyjít vstříc, ale chceme ještě mít trochu větší jistotu, že se jedná o plyn a ne o to uhlí."

Markéta Kaclová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme