V Olomouckém kraji rostly mzdy o 3,1 procenta, nejvíce v Česku

Zaměstnancům firem z Olomouckého kraje loni meziročně vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda. Je to o 3,1 procenta a znamená to, že jim podle statistiků v peněžence přibylo každý měsíc 677 korun. Průměrně tak loni na výplatu dostávali 22 487 korun. Je to málo, nebo hodně? A jak si stojí Olomoucký kraj v porovnání s ostatními? Je šance, že platy i nadále porostou?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Paní Evě je padesát let, má průměrnou mzdu - 22 tisíc. Statistické zvýšení ale na své výplatní pásce nevidí, pět let je tam stále stejná částka. Hlídá si proto každý rodinný výdaj, tak jako zrovna teď, když vychází z obchodu a kontroluje si jednotlivé položky účtu. Na jídle se totiž podle ní dá nejvíc ušetřit:

„Vždycky vyberu z toho, co je nejlevnější, protože když sledujete slevy, tak na tom jídle to určitě znát je. Člověk se obejde bez luxusní kosmetiky, ale bez jídla rodina nefunguje,“ říká paní Eva. Ostatní položky domácího rozpočtu se už tolik ošidit nedají:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na otázky kolem průměrné mzdy hledala odpovědi - i v jednom olomouckém supermarketu - Blanka Mazalová

„Nájem, energie, telefon, to všechno jsou věci, bez kterých se člověk neobejde, platit je musí. A tam se ušetřit moc nedá,“ poznamenává.

O tom, že si s penězi v Olomouckém kraji lidé příliš vysoko vyskakovat nemůžou, mluví statistiky jasně: republikový průměr je o více než dva a půl tisíce vyšší. V krajském žebříčku je Olomoucko někde uprostřed.

Nižší platy pobírali ve Zlínském, Pardubickém či Jihočeském kraji. Nejvíce na výplatní pásce mají v Praze - 32 a půl tisíce korun. Nejmíň v kraji Karlovarském - tam si vydělají o téměř jeden a půl tisíce méně než v Olomouckém kraji.

Ekonomika loni klesla o 1,2 procenta, je v nejdelší recesi za posledních 15 let

Číst článek

Na zlepšení průměrné mzdy to ale zatím nevypadá. Důležitou roli tu totiž hraje míra nezaměstnanosti . Ta je v Olomouckém kraji podle dat z minulého týdne 10 procent, a tedy jedna z nejvyšších v republice. Zaměstnavatelé tak nemají důvod, proč by měli peníze přidávat, když za své zaměstnance snadno získají náhradu.

Vyhlídky na zvýšení platu tedy paní Eva vysoké nemá. Sama dodává, že se ale s tím jejím průměrným vyjít dá - musí se šetřit a ideální je, aby se na domácí účty skládali alespoň dva.

„Když šetříte, tak se vyjít dá. Nic jiného vám nezbude. Myslím si, že je lepší, když aspoň dva mají dohromady jednu domácnost,“ uzavírá paní Eva.

A protože statistická čísla můžou někdy na první pohled klamat, je tady ještě doplnění: průměrná mzda sice meziročně stoupla, pokud ale odečteme inflaci 3,3 procenta, zjistíme, že v Olomouckém kraji šla reálná mzda dolů o 0,2 procentního bodu. A tak v obchodech určitě i dál budou zákazníky lákat místo luxusního zboží spíše akční slevy.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme