V ostravské ocelárně Vítkovice Steel zhruba po 100 letech skončila výroba

Ostravská ocelárna Vítkovice Steel dnes definitivně zastavila veškerou výrobu. Firma nezajistila nutná ekologická opatření, a tím pádem přišla o takzvané integrované povolení. Do konce roku opustí společnost firmu 271 zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárna

Ocelárna | Foto: Tomáš Adamec

Těžko už přesně spočítáme, kolikrát se v posledních letech výroba v ocelárně Vítkovice Steel zastavovala a znova spouštěla. Zaměstnanci tuto nejistotu nesli velmi nelibě.

„Co se týče výhledu na další měsíce, skutečně nevíme, protože trh je stále nestabilní,“ opakoval víceméně totéž mluvčí firmy Jaromír Krišica.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ostravské ocelárně Vítkovice Steel dneškem definitivně končí výroba. Více od redaktora Martina Knitla

Odboráři si hodně slibovali od prodeje ocelárny jinému majiteli. Doufali také, že se podaří vyjednat další prodloužení nutného integrovaného povolení. „Pevně věříme, že se výroba v ocelárně v září definitivně neukončí.“

Jenže doufání odboráře Roman Ďurča nakonec vyšlo naprázdno. Požadované odprášení nebude, takže dneškem zaniká povolení udělované krajským úřadem, a to bez možnosti dalších výjimek.

„Není to žádná slast loučit se s 250 lidmi, kteří odcházejí,“ přiznává odborový předák Zdeněk Kološ. Spokojený je snad jen s tím, že většina zaměstnanců našla jinou práci. „Asi 70 procent ve Vítkovicích, v Třineckých železárnách, ve Vagonce a v ostravském regionu.“

Společnost Vítkovice Steel odůvodňuje uzavření provozu „neadekvátním nastavením podmínek pro provozování ocelárny, které neumožňují zachovat dlouhodobou výrobu ve společnosti i v budoucnosti“.

„Společnost nahradí vstupní polotovary pro výrobu tlustých plechů takzvané bramy, dodávkami od výrobců z Evropské unie a Ruska,“ napsal v tiskové zprávě mluvčí společnosti Jaromír Krišica. Zbytek závodu, například válcovny budou dále v provozu.

Martin Knitl, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme