V Paříži končí letecký aerosalon. Komerčně bodoval Airbus

V Le Bourget u Paříže dnes končí letecký veletrh, který byl mimořádně úspěšný z komerčního hlediska. Potvrdil také dva trendy posledních let – nástup asijského trhu a také požadavek na menší letadla s úspornějším provozem a nižší spotřebou pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěvníci 49. leteckého aerosalonu na letišti Le Bourget poblíž Paříže

Návštěvníci 49. leteckého aerosalonu na letišti Le Bourget poblíž Paříže | Zdroj: Reuters

Vítězem salonu se stal Airbus A320neo, jehož modifikovaná verze zaujala především asijské společnosti. Například Air Aisia podepsala s Airbusem kontrakt na dodávky 200 letadel tohoto typu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Souhrnné informace z pařížského aerosalonu přinesl ve Víkendovém Odpoledním Radiožurnálu spolupracovník ČRo ve Francii Jan Šmíd

Přestože Airbus zaznamenal rekordní kontrakty v hodnotě 72 miliard dolarů, jeho úspěch kazí hrozba Číny. Peking totiž hodlá blokovat téměř čtyřmiliardový kontrakt na dodávky deseti letadel A 380 na protest proti rozhodnutí Evropské komise zahrnout letecký provoz do kvót na omezení emisí.

Na salonu v Paříži se představily nejnovější modely včetně dopravního letadla budoucnosti, které překoná vzdálenost Paříž-Tokio za dvě a půl hodiny.

Podle pařížského spolupracovníka Českého rozhlasu Jana Šmída je účast na leteckém salonu – vedle příležitosti k obchodním kontraktům – i velkou reklamou pro jednotlivé země.

„Z tohoto důvodu sem přiletěl i ruský premiér Putin, který svým způsobem podpořil ruský letoun, ale byl tady i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Je to i v centru zájmu politiků, protože to s sebou nese jednak prestiž pro danou zemi, a pochopitelně ekonomické výhody. Když Airbus prodá tolik letadel, jako se mu podařilo prodat letos, tak to pro tuto společnost znamená velký úspěch; znamená to zaměstnanost, znamená to i pro další společnost subdodávky,“ poznamenal Šmíd ve vysílání Radiožurnálu.

Do Paříže rovněž dorazil, jako už tradičně ve svém Boeingu 707, který sám pilotoval, i známý americký herec John Travolta.

Jan Šmíd, mta, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme