V Paříži pokračuje aerosalon. V souboji o zakázky zatím Airbus poráží Boeing

V Paříži začal druhý den aerosalonu. Pozornost přitahují hlavně dvě velké společnosti - evropský Airbus a americký Boeing. Evropský Aribus zatím poráží v objednávkách svého amerického rivala Boeing.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aerosalon na letišti Le Bourget u Paříže

Aerosalon na letišti Le Bourget u Paříže | Zdroj: Reuters

Airbusu se po prvním dni padesátého aerosalonu v Paříži podařilo zajistit objednávky za více než 18 miliard dolarů. Mezi ně firma počítá i zakázky na menší stroje A320 nebo také obří letoun A380, známý jako superjambo.

Airbus ale hledá kupce i pro letadlo A350, který se poprvé proletěl před čtyřmi dny, a to právě nad Francií. Tento nový stroj může podle BBC přepravit najednou až 440 lidí.

Letadla si od Airbusu objednala například jedna americká leasingová firma. Zamluvila si 50 Airbusů A320. Zájem je také o superjamba. Další leasingová společnost z Ameriky, která letadla pronajímá, si jich objednala hned 20. To je podle odborníků poměrně lukrativní zakázka, která se ale ještě může zvýšit. Tato obří letadla totiž chtějí zanedlouho do své flotily zařadit British Airways nebo Emirates.

Obchody probíhají také dnes. Britská nízkonákladová letecká společnost EasyJet si objednala 135 letounů Airbus za zhruba 12 miliard dolarů.

Objednávky americké společnosti Boeing zatím přesáhly 6 miliard dolarů. A zhruba polovinu z toho tvoří zakázky na Dreamliner. Letoun se v poslední době spíše proslavil kvůli problémům s bateriemi, které měl před startem. Nicméně jsou pronajímatelé, kteří o něj mají zájem.

Například leasingová společnost GE Capital Aviation Services si zamluvila deset Dreamlinerů, a to za téměř 3 miliardy dolarů.

Přestože Dreamliner měl v poslední době technické problémy, vedení Boeingu se jim snaží čelit a očekává, že počet objednávek na Dreamlinery ještě vzroste. Společnost to ale podle některých odborníků nebude mít lehké.

Všechny letouny musely letos na několik měsíců přestat úplně létat. Poté, co se opět mohly vrátit do vzduchu, se objevily další potíže, a znovu s akumulátory. Problém například měly na začátku června Japan Airlines před letem do Tokia. Celkem už po světě létá 49 Dreamlinerů, nejvíce jich mají právě japonské aerolinie, následují letecké společnosti z Ameriky a Indie.

Airbus A350 a Boeing 787 Dreamliner | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme