V peruánské Limě začíná podzimní zasedání MMF a Světové banky

Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) začíná dnes v peruánské Limě. Ministři financí a guvernéři centrálních bank obou organizací se setkávají v Latinské Americe po půl století. Hlavním tématem budou hlavně obavy ze slabého hospodářského růstu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová přichází na výroční zasedání MMF a Světové banky

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová přichází na výroční zasedání MMF a Světové banky | Zdroj: Reuters

MMF v pravidelné podzimní prognóze vývoje světové ekonomiky zhoršil odhad růstu globální ekonomiky. Podle něj tempo růstu letos zpomalí na 3,1 procenta z loňských 3,4 procenta.

„Takové vyhlídky hospodářského růstu nesníží významně globální nezaměstnanost a úroveň chudoby," upozornila šéfka MMF Christine Lagardeová, která vybídla politiky po celém světě k podpoře hospodářského růstu.

Finančníci se shodují na tom, že situace je napjatá. Šéf britské centrální banky Mark Carney prohlásil, že si nelze dovolit v ekonomické politice chybovat.

Svět sleduje zpomalení čínského hospodářského růstu a dopad nízkých cen surovin hlavně na rozvíjející se země. Například Brazílie letos podle MMF zaznamená 3procentní propad HDP.

Šéfka fondu Christine Lagardeová ale odmítla, že by pro světovou ekonomiku nastávalo temné období.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme