V Pittsburghu jedná summit G20, zahájení poznamenaly protesty

V americkém Pittsburghu jedná summit zemí G20. I tentokrát je zaměřen na ekonomickou krizi, konkrétně na opatření, která by měla opakování vážných hospodářských krizí zamezit. Skupina G20 se předběžně dohodla na omezení odměn bankéřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace a protesty před summitem G20

Demonstrace a protesty před summitem G20 | Foto: Roman Chlupatý

Představitelé 20 nejvyspělejších ekonomik světa se předběžně dohodli na omezení odměn pro bankéře. To by mělo omezit riskantní chování finančníků. Údajně se shodli také na mírné změně hlasovacích práv v Mezinárodním měnovém fondu, aby měly větší slovo chudší země.

"Bude to vlastně taková kontrola po pěti měsících. Zrevidujeme, co každá země udělala, jednotlivě a společně, abychom zlomili páteř ekonomické krizi," vysvětloval před pittsburským summitem americký prezident Obama.

Země sdružené ve skupině G20 se už na jaře dohodly, že investují přes bilion dolarů na pomoc světové ekonomice. Své závazky ale plní jen částečně.

Debata se podle očekávání povede mimo jiné také o zpřísnění regulace finančních trhů. Americký prezident Obama se snaží jít příkladem - už navrhl patřičnou legislativu, ale Kongres ji ještě neschválil.

Summit doprovází střety policie s demonstranty

Protikapitalistická hesla, demonstranti v černém, srážky s policií a první zatčení. Tak vypadal pokus převážně mladých aktivistů pochodovat ke kongresovému centru, kde se právě vítali účastníci summitu G20.

Policie použila slzný plyn a zřejmě i gumové projektily.

Demonstrace se v Pittsburghu očekávají. Aktivisté chtějí upozorňovat na nešvary dnešního světa od nespravedlností způsobených kapitalismem, přes násilí v Dárfúru po křivdu páchanou na Tibeťanech.

Přinejmenším desítka akcí je povolená. Policisté se ale snaží zabránit tomu, aby se protestující dostali do blízkosti jednajících hlav států a šéfů vlád.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme