V Plzni se otevřela továrna na výrobu klimatizací

Sériovou výrobu klimatizací zahájil dnes v plzeňské průmyslové zóně Borská pole japonský Daikin Industries. Do roku 2006 chce v Plzni investovat tři miliardy korun a zaměstnat dva tisíce lidí. V první hale už 160 osob pracuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna

továrna | Foto: Jan Rosenauer

Daikin ovládá ve výrobě klimatizačních jednotek třetinu světového trhu. Do pvní dokončené haly přijal 160 lidí, příští rok v květnu jich má ve dvou halách pracovat 800.

Jak probíhala spolupráce mezi Japonci a městem popisuje primátor Plzně Jiří Schneeberger. "Firma Daikin nás oslovila před 3 lety, že by chtěla zhruba 10 hektarů na Borských polích. My jsme s nimi jednali o tom, že tam postaví několik továrních hal a zaměstnají téměř tisícovku lidí, takže tím, že firma Daikin plní své závazky, přináší městu i jistý synergický efekt, který znamená jak snížení nezaměstnanosti ve městě, tak i přínos pro město v otázce nových technologií."

Daikin vyrábí venkovní i vnitřní klimatizace a to zatím v jedné hale, která má rozlohu 8 tisíc metrů čtverečných. Provoz v druhé hale bude zahájen v roce 2005. O rok později už by mělo v Daikinu pracovat 2 000 lidí.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme