V Polsku chtějí zrušil slevy studentům z bohatších rodin

Studenti z bohatých rodin by už neměli využívat nejrůznější slevy. Zejména pak na dopravu. Změnu zákona chce nyní prosadit Občanská platforma, vládní strana v Polsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti - ilustrační foto

Studenti - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Každý z dvou milionů polských studentů má nyní nárok na téměř čtyřicetiprocentní slevu na dopravu. V minulém roce tak stát ze svého rozpočtu doplácel v přepočtu pět miliard korun polským železnicím a společnostem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu.

Podle skupiny vládních poslanců tento systém ale není spravedlivý. Peníze daňových poplatníků by podle nich neměly dotovat cestování studentů z bohatých rodin.

Jak píše deník Gazeta Wyborcza, existuje už návrh zákona, který by určoval hranici příjmů. Student z rodiny vydělávající nad stanovenou sumu by ztratil nárok na slevy.

Peníze ušetřené na majetnějších studentech by se pak rozdělily na stipendia pro sociálně slabší žáky. Posluchači polských vysokých škol ale s takovým záměrem ostře nesouhlasí.

Petr Vavrouška, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme