V Polsku podražilo i zboží, které mělo zlevnit

Polská národní banka vyhodnotila částečné výsledky monitorování cen po vstupu země do Evropské unie. U většiny komodit, které mohly zdražit, skutečně k růstu ceny došlo. Vyšší ceny se ale objevily i u zboží, které mělo být po rozšíření unie levnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zboží v regálech

Zboží v regálech | Foto: Jan Rosenauer

Z potravin, u kterých se očekávalo zdražení například kvůli zavedení společné unijní zemědělské politiky, paradoxně zlevnil cukr. Jeho cena vylétla vzhůru kvůli nákupní horečce těsně před vstupem Polska do unie. Pak začala cena cukru klesat.

Jinak se ale podle guvernéra národní banky Leszka Balcerowicze odehrává vše podle očekávání. "Naše předpovědi se potvrzují. Výrobky, jejichž ceny mohly vzrůst kvůli změně cla, daně z přidaného hodnoty, nebo spotřební daně, jsou opravdu dražší. Stalo se to například v případě rýže, vepřového masa, banánů, nebo dětského oblečení. Oproti tomu se předpokládalo, že zlevní například citrusy, máslo, čaj nebo auta. Tady ale naopak došlo ke zvýšení cen."

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme