V Polsku se rozmáhá sponzorství kultury a sportu přes internet

V Polsku startuje další internetová stránka, která bude hledat peníze pro nadějné talenty. Projektů, které vznikly jen díky pomoci uživatelů internetu, v této zemi přibývá. Týkají se vydávání knih, cédeček, vědeckých záměrů, ale i podpory fotbalových klubů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placení účtů prostřednictvím internetu

Placení účtů prostřednictvím internetu | Foto: Comstock Images

Internetových nadací funguje v Polsku celá řada, dnes k nim přibudou stránky zaměřené na mladé umělce v oblasti módy, filmu, fotografie nebo hudby. Každý může nabídnout svůj nápad nebo projekt a oslovit uživatele internetu, požádat je o sponzorství, přičemž výše příspěvku není ničím limitována.

Žadatelé mají různé záměry: šéfredaktor jednoho internetového portálu o hudbě by rád vydal knihu o posledních deseti letech populární hudby v Polsku, studenti varšavské polytechniky nabízejí své nápady a patenty, na jejichž realizaci potřebují finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo v Polsku Petr Vavrouška upřesňuje v Ranním Radiožurnálu fungování internetového sponzoringu

Ministerstvo vnitra přitom tvrdí, že jde o veřejné sbírky a ty potřebují povolení úřadů. Zatím se tím ale nikdo nezabývá.

Nejčastějším užitkem sponzorů je pouze dobrý pocit z podpory zajímavého projektu. Ti, kteří získali prostředky, mají povinnost uvést svého dárce například v titulcích na konci filmu nebo mu pošlou speciální poděkování.

Na internetu se podporuje i polský fotbal. Pokud se některý klub dostane do potíží, mohou fanoušci vytvořit na internetu společenství, které pak klub finančně podporuje nebo dokonce koupí. V Polsku už takto několik klubů, zvláště z nižších soutěží, pod vedením internetových fanoušků funguje.

Petr Vavrouška, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme