V pomazánce ze Slovenska botulotoxin nebyl. Výrobce má finanční problémy

Cizrnová pomazánka slovenské společnosti Alfa Bio botulotoxin neobsahovala. Podle zprávy slovenského Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví v Banské Bystrici pacient, který údajně po jejím snězení upadl do kómatu, v těle jedovatou látku neměl. Firmě, která pomazánku vyrábí, ale razantně klesly tržby a zřejmě bude muset propouštět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stogramové balení cizrnové pomazánky slovenské značky Lunter

Stogramové balení cizrnové pomazánky slovenské značky Lunter | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Koncem srpna letošního roku vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce důrazné varování pro české spotřebitele před konzumací cizrnové pomazánky společnosti Alfa Bio ze Slovenska.

Podle prvních zpráv inspekce obsahovala nebezpečný jed botulotoxin. Po jejím snězení totiž upadl do kómatu 43letý muž z okresu Banská Bystrica.

Pomazánku dostal od Slovenského misijního hnutí. Pacient i teď zůstává v nemocnici, jeho stav se zlepšuje. Co ale koncem srpna jeho vážný zdravotní stav způsobilo, lékaři doteď nevědí.

Podle nejnovějších testů slovenského Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví, který je zodpovědný za testování pomazánky, totiž muž v těle jedovatý botulotoxin neměl.

Společnost, která musela pomazánku stáhnout z českého i slovenského trhu, se dostala do velkých finančních problémů. Navíc bude muset zřejmě propouštět své zaměstnance.

„K dnešnímu dni je propad až o 50 procent oproti plánu, který se nám doteď podařilo plnit. Na Slovensku je to o 30 procent. Takže celkově je to pro firmu až 30procentní propad. V tuto chvíli nám tak hrozí, že budeme propouštět desítky našich zaměstnanců z výroby a skladů,“ říká provozní ředitel Ondrej Lunter.

Podle něj teď společnost zvažuje všechny kroky, jak na celou situaci zareagovat.

Simona Bartošová, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme