V Praze bylo loni vyhozeno 36 tun medikamentů

Češi užívají stále víc léků. V počtu denních dávek spolykaných tablet jsme třetí v Evropě. Současně ale roste počet léků, které vyhodíme. Jen v Praze to bylo loni 36 tun medikamentů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna - léky na stojanech

Lékárna - léky na stojanech | Foto: Jan Rosenauer

Zbavujeme se léků, které nedobereme, anebo těch, po kterých nám není dobře nebo máme alergie. Podle lékárnické komory si málo pamatujeme, jaké medikamenty nám předepsal lékař, a dokupujeme si přípravky, které s nimi nejdou dohromady a mohou náš zdravotní stav zkomplikovat. Lékárníci to mohou ovlivnit, ale ne vždy. "Když je to přímo na receptech, a my víme, že ta kombinace by nebyla dobrá, můžeme kontaktovat lékaře a zeptat se ho, jestli to tak skutečně mohlo být. Ale pacient si může vyzvednout něco u nás něco někde jinde a pak nemáme možnost zasáhnout," vysvětluje Jana Baboučová z lékárny na pražských Vinohradech.

Některé lékárny nabízejí lidem, že jim povedou seznam léků, které dostali na recept nebo si je koupili volně. "V lékárně jsou zaznamenány všechny léky, které si ten pacient vyzvedne a jsou tam zaznamenávány i alergie na léky, onemocnění," vysvětluje vedoucí jedné z břeclavských lékáren René Mach.

Markéta Kaclová, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme