V Praze čekají na kupce stovky nových bytů. Zájem opadl

V Praze leží ladem 2700 neprodaných bytů v hodnotě 11 miliard korun. Vyplývá to z průzkumu developerských projektů, který v Praze provedla firma Trigema a na který upozornily dnešní Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Foto: Tomáš Adamec

Developerské byty, které jsou sice zkolaudované, ale stále neprodané, se v Praze počítají na tisíce. Nejvíc jich je na Praze 13, tedy například ve Stodůlkách anebo Hůrkách, kde developeři stavěli ve velkém, ale dost prázdných bytů se stále nabízí také například v Holešovicích nebo na Žižkově.

Neprodané byty se přitom developerům prodražují, protože společnosti se o ně musí starat a v zimě je temperovat. Ani v ostatních městech přitom není poptávka po nových bytech příliš živá. Například v Brně je podle odhadu místních odborníků 250 volných developerských bytů a a v Ostravě do 200. Volné zůstávají většinou byty v kategorii 3 + kk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trhu s novými byty mluvil na Rádiu Česko Analytik společnosti King Sturge Ondřej Novotný

Analytik společnosti King Sturge Ondřej Novotný, který trh s byty dlouhodobě sleduje, ve Světě o jedné souhlasil s tím, že lidé nemají zájem především kvůli ceně, kvůli jejich nevhodnému umístění i proto, že jich developeři ve stavební euforii nastavěli víc, než bylo skutečně potřeba.

„Je to kombinace těchto faktorů. V prvé řadě jde o výrazný pokles poptávky,“ připomněl Novotný s tím, že krize usvědčila mnoho lidí z omylu, pokud předpokládali, že investice do nemovitosti se vždy vyplatí a zhodnocení je bezkonkurenční. Chyba byla ve všech segmentech trhu.

Novotný také připomněl, že boom v letech 2007 – 2008, kdy bylo na trh uváděno velké množství bytů, a zároveň byly stavěny a nakupovány za ceny, které předpokládaly růst finálních cen při prodejích.

Developeři byli ochotni platit za pozemky vyšší ceny, než které platí nyní, byli ochotni poptávat stavební firmy, které v tu dobu měly mnohem více zakázek a účtovaly se vyšší ceny. „Nehovoříme už o maržích pro developery, ale opravdu o tom, zda budou mít zisk či ztrátu,“ míní Novotný.

Změna sazby DPH podle jeho názoru povede k růstu cen nových bytů. „Tam se zdražení projeví, těch 10 procent nebudou developeři ochotni rozpustit ve svých maržích.“

Ondřej Novotný také připomněl, že oživení v zájmu o byty už bylo pozorovatelné v druhé polovině minulého roku. „Důležité je, zda budou na trhu projekty akceptovatelné cenově pro lidi a zároveň budou v přijatelné lokalitě. Lidé výrazně slevili ohledně finálních standardů, ale cenu akcentují v celku výrazně.“

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme