V Praze se představí nejmodernější letadlo na světě, americký Dreamliner

Polská letecká společnost LOT dnes na lince mezi Varšavou a Prahou předvádí svůj nejnovější přírůstek do flotily. Je to nejmodernější letadlo na světě – americký Boeing 787, známý jako Dreamliner. LOT je teprve osmou leteckou společností, která Dreamliner dostala. Kvůli technickým potížím při výrobě jsou dodávky aerolinkám opožděné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Boeing 787 Dreamliner polské letecké společnosti LOT

Nový Boeing 787 Dreamliner polské letecké společnosti LOT | Zdroj: Reuters

Zhruba v půl sedmé ráno už skončilo odbavení cestujících na varšavském letišti. Byli mezi nimi běžní klienti, ale také ti, co dnešní premiérový let vyhráli v různých soutěžích. Běžně na ranní lince Varšava-Praha létá zhruba 90 pasažérů, o dnešní let ale mělo zájem víc jak 250 cestujících. Na letenku nebyla žádná přirážka.

Pro polské aerolinky jde o čistě propagační let. Do Prahy poletí moderní letoun ještě několikrát, než bude nasazen na dálkové trasy především do New Yorku, Chicaga nebo Toronta. LOT zatím vlastní pouze jeden Dreamliner, celkem si objednal osm strojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek redaktora Jaroslava Skalického o Dreamlineru v Praze ve vysílání Radiožurnálu

Letoun přiletí pouze na otočku, po půl desáté zpět do Varšavy. Na pražské letiště ale přilákal mnoho fanoušků, kteří chtějí využít jedinečné příležitosti si moderní stroj vyfotit.

Dreamliner může létat bez mezipřistání na vzdálenost větší než 15 tisíc kilometrů a přistávat i na menších letištích. Umožňuje to unikátní konstrukce. Skoro z poloviny ji tvoří kompozitní materiály, hodně zjednodušeně umělá hmota, která nahradila klasický hliník. Letadlo je díky tomu mnohem lehčí.

„Použití materiálů, které jsou v celku, odstranilo 1500 různých plechů, které by k připevnění na trup potřebovaly 40 až 50 tisíc nýtů. Čili v té konstrukci je mnohem méně otvorů. A čím méně otvorů, tím samozřejmě lépe,“ upozorňuje na výhody nových materiálů letecký publicista Martin Salajka.

Boeing 787 Dreamliner
(podle typu letadla)
Cestujících: 210 až 290
Délka letadla: 57 až 63 metrů
Rozpětí křídel: 60 m
Rychlost: Mach 0,85 (přibližně 910 km/h)

„Zajímavý je tím, že jeho spotřeba je o 20 procent nižší než u srovnatelných letadel. Hluk je o 60 procent nižší. Má daleko větší životnost než ostatní letadla téže kategorie. Ne nějakých dvacet let, ale několik desetiletí. A výrobci počítají s tím, že letadlo by mělo být skoro stoprocentně recyklovatelné,“ říká Jan Lajka, odborník na letectví.

Piloti při řízení letadla využívají moderní přístroje. Cestující potěší Dreamliner komfortnější kabinou a třeba i příjemnějším vlhčím vzduchem, než na jaký jsou dosud zvyklí. Podle publicisty Martina Salajky mají letecké společnosti o Boeing 787 obrovský zájem.

„To bylo nejlépe prodávané letadlo v historii dopravního letectví. Ještě předtím, než vzlétl prototyp. Polská letecká společnost LOT je prvním evropským zákazníkem, který toto letadlo získal. V současné době má Boeing od více než 50 společností asi 700 objednávek,“ vysvětluje.

Jednu z nich má i česká charterová společnost Travel Service. Kvůli opožděným dodávkám dostane letadlo snad napřesrok.

Petr Vavrouška, Jaroslav Skalický, Eva Presová, ak, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme