V Praze začal veletrh pracovních příležitostí Jobdays

V Praze začal mezinárodní veletrh pracovních příležitostí Jobdays. Jeho cílem je podpořit mobilitu práce nejen v České republice, ale i v Evropě. Pořadatelé na tuto akci lákají hlavně ty, kteří chtějí získat informace o nabídkách volných pracovních míst. A takových zájemců bude pravděpodobně přibývat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto)

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto) | Foto: Archiv ČRo

Veletrh Jobdays do budoucna zřejmě ještě získá na důležitosti, protože tuzemskou ekonomiku čeká podle analytiků pouze mírný ekonomický růst, a hlavně vysoká míra nezaměstnanosti. V únoru bylo bez práce už téměř deset procent lidí.

Odborníci očekávají letos růst české ekonomiky mezi jedním až dvěma procenty. Přitom podle nich je tuzemské hospodářství schopno vytvořit dostatečné množství pracovních míst až při růstu kolem tří a půl procenta, teprve pak by nezaměstnanost mohla začít klesat.

Podíl lidí bez práce se podle některých analytiků zvýší ještě v příštím roce, rok 2012 by naopak mohl přinést pokles průměrné míry nezaměstnanosti, záleží ovšem opět na vývoji ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Pavlem Sobíškem na Rádiu Česko

Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank, uznává, že v minulosti - konkrétně v letech 2003 až 2007 - poklesla nezaměstnanost až při růstu více než tři procenta hrubého domácího produktu, ovšem nyní by poklesu nezaměstnanosti podle něj mohl stačit dvouprocentní růst HDP. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

„Domnívám se, že současná situace je jiná. Tehdy se hodně investovalo, rostla efektivita a produktivita díky těm investicím, a také řada neefektivních provozů zanikala. Teď je situace taková, že na podniky dolehla krize náhle, to znamená, že jejich výrobní kapacity zůstaly nevyužity, ale zároveň tyto podniky propustily spoustu lidí,“ uvedl Sobíšek a dodal:

„Čili pokud budou chtít obnovit svou výrobu, pokud dostanou zakázky v dostatečném množství, budou muset na realizaci těchto zakázek nabrat poměrně rychle lidi.“

V situaci, kdy Českou republiku podle odhadů čeká mírný hospodářský růst a trápí vysoká nezaměstnanost, musejí podle Pavla Sobíška uchazeči o zaměstnání počítat s velkou konkurencí na trhu práce.

„Uchazeči o práci budou mít podstatně těžší úlohu v tom, že na jedno vznikající pracovní místo se bude hlásit podstatně větší počet uchazečů. Nicméně pozitivní zprávou je, že na rozdíl od loňska, kdy nová pracovní místa vznikala minimálně, letos se s jejich vznikem budeme potkávat daleko častěji.“

„Problémem je akorát to, že je nezaměstnanost příliš vysoká, a tudíž konkurence na každé pracovní místo bude také vysoká,“ upozornil Pavel Sobíšek na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Lenka Buriánková, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme