V Praze začalo šesté Mezinárodní ekonomické fórum Zlatá koruna

Může se Česko dostat do podobné situace jako předlužené Řecko? Jaké cesty k tomu scénáři vedou a jak se dá dalšímu růstu zadlužení naopak předejít? To jsou témata, o kterých dnes budou odborníci debatovat na šestém Mezinárodním ekonomickém fóru Zlatá koruna, které nese název 'Jsme na rozcestí. Probudíme se, dokud je čas?'.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční fórum Zlatá koruna

Finanční fórum Zlatá koruna | Foto: Zlatá koruna

Přední světoví a čeští ekonomové tak v Praze budou diskutovat o tom, jakým způsobem by Česká republika měla snižovat schodky státního rozpočtu, jaká opatření mohou být považována v tomto směru za dostatečná, jak by měla v příštích letech vypadat tuzemská měnová politika a jak řeší problémy s fiskální nerovnováhou ostatní členské země Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Mezinárodním ekonomickém fóru Zlatá koruna sleduje redaktorka Naďa Bělovská.


Důsledky ekonomické krize nepociťují pouze veřejné finance, ale velmi znatelně se promítají také například do trhu práce a právě tomuto segmentu bude věnována druhá část dnešního ekonomického fóra, na které se bude řešit rostoucí nezaměstnanost a strategie, které mohou pomoci počty lidí bez práce co nejvíc minimalizovat.

Na závěr se pak ekonomové dostanou k tématu vzdělávání. Konkrétně budou mluvit o tom, do jaké míry je vzdělanost nutnou podmínkou pro budoucí ekonomickou prosperitu, jak dobře nebo špatně u nás funguje spolupráce soukromého sektoru s univerzitami, jak dobře české vysoké školy vychovávají své absolventy pro jejich budoucí praxe a jak se u nás daří vysoké školy zapojovat do rozvoje znalostní ekonomiky.

Přijedou i zahraniční ekonomické špičky


Nejočekávanějším hostem Zlaté koruny je hlavní ekonom Světové banky Kaspar Richter, který v Praze přednese čerstvou zprávu Světové banky o stavu a o výhledech hospodářství deseti zemí EU, které jsou v unii stále považovány za nováčky, tedy členských států střední a východní Evropy.

Velkou pozornost asi vyvolá i vystoupení řeckého analytika a předního konzultanta Nikose Christodouloua. Ten totiž bude mluvit o problémech, které v Řecku vyvolaly kolaps veřejných financí. Atraktivní bude určitě také vystoupení finského ekonoma Markku Markkuly, který působí jako poradce Aalto University v Helsinkách a který je současně předsedou Finského centra pro rozvoj informační společnosti. Ten bude mluvit o tom, díky čemu se Finsko dostalo mezi země, kterých se ekonomické krize příliš nedotýkají a které patří mezi světovou špičku v oblasti inovací a v propojení školství, vědy a výzkumu s ekonomikou.

Z českých řečníků vystoupí například ekonom Jan Švejnar, člen bankovní rady ČNB Robert Holman, ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka nebo Jan Mühlfeit, šéf společnosti Microsoft Corporation pro Evropu. Promluví tu také rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls nebo viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme