V přívětivosti podnikatelského prostředí Praha dotahuje Vídeň

Praha je druhým nejvhodnějším městem pro podnikání ve střední a východní Evropě. V průzkumu firmy RolandBerger Prahu předstihla pouze Vídeň. Na třetím místě se potom umístila Budapešť. Průzkum se mezi deseti hlavními městy střední a východní Evropy konal již podruhé a Praze druhé místo zůstalo z prvního průzkumu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vltava

Vltava | Foto: Tomáš Adamec

„V kritériích, která jsou pro podnikání důležitá, je Praha na prvním místě v oblastech kultury, využití volného času, vzdělávání, infrastruktury. Má potenciál zlepšit se v oblastech zdravotnictví a životního prostředí,“vysvětluje Constantin Kinsky, ředitel kanceláře RolandBerger strategy consultants.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu vhodnosti podnikatelského prostředí mezi hlavními městy střední a východní Evropy mluvil na Rádiu Česko Constantin Kinsky, ředitel kanceláře RolandBerger strategy consultants

„Praha má před ostatními osmi městy zemí bývalého sovětského bloku, která byla zahrnuta do průzkumu, velký náskok a může být pyšná na to, že se blíží Vídni,“ uvádí Kinsky.

„Na druhou stranu na tom není Praha příliš dobře v některých ekonomických oblastech, jako jsou například lidské zdroje. Tyto oblasti jsou přitom čtvrté nejdůležitější při rozhodování firem o tom, kde umístí své pobočky. Na to je třeba si dát veliký pozor. Když Prahu porovnáme v globálním měřítku, je hluboce pod úrovní, kde bychom ji rádi viděli. Podle různých studií je ve světové konkurenci měst na 50. až 60. místě, což určitě není dostačující,“ pokračuje Constantin Kinsky.

Průzkum zahrnoval osm kategorií – infrastrukturu, životní prostředí, kulturu a volný čas, ekonomický rámec, vzdělávání, sociální podmínky, zdravotnictví a inovace. Ty byly ještě rozděleny na 28 podoblastí.

„Kupodivu jako problematické nebylo vnímáno kritérium korupce,“ dodává Kinsky.

Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme